keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Menetettävänä on vain kahleet, voitettavana koko maailma!

Joku saattaa otsikon lainauksen tunnistaakin, joskin sitä lienee vaarallista lausua edes vitsinä kohti sinipunaista perusfasismia laskettelevassa maassa. Vaan niin kuin oli Marxin lapsilla vain voitettavaa, vaikuttaisi siltä, ettei kukaan ulkopuolinen odota mitään Valkosiiviltäkään. Matalat odotukset eivät kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että joukkueessa on potentiaalia melkein mihin vain. Suuren työväenjuhlan, Vapun aattona se alkaa.

Toukokuu on sadonkorjuun aikaa. Vaikka moni maataan viljelemällä tai nykyään paremminkin viljelemättä jättämällä elantonsa ansaitseva maajussi voi hyvinkin olla eri mieltä.

Jalkapalloilijan juhlapäivät ovat jo eteisessä ja talvella istutettujen siementen tulos nähdään pian. Liikuntatalon parketista ja juoksusuoran matosta on verson vaikea ponnistaa, mutta jos se sieltä ponnistaa, lienee se sitäkin vahvempaa tekoa.

Talven harjoittelu ja harjoitusottelut ovat olleet varkautelaisia perinteitä mukaillen melkoista vuoristorataa. Nousuja, laskuja ja välipysähdyksiä jolloin osa matkustajista on noussut vaunusta vain tehdäkseen tilaa uusille naamoille.

Uusina naamoina Vapun aaton sarja-avauksessa nähdään Kupsistakin joillekin tuttu Segun Ikudehinbu, Joona Sinisalo, Eetu-Pekka Virtaharju ja Joona Lehvonen. Maalivahtikaksikosta Henri Väätäinen on myös täysin uusi naama. Paluumuuttaja Niko Kuusiston klubifanit muistanevat kaudelta 2009.

Dima maalaa myös tulevana lauantaina. Vaan tuskin Keskarin Sametilla.
Mitä kaudelta sitten odotetaan? Uudesta maailmasta, C-lohkosta, on luotu stereotypia, kovana ja jopa rumana, jälkeenjääneenäkin jalkapallona. Tuo yleistys tuskin pitää paikkaansa ainakaan kokonaan. Jo joukkueiden nimilistoja lukemalla voi todeta, että vastassa on mahdollisten kovanaamojen lisäksi erittäin taitavia ja rutinoituneita pelaajia. Koko länsirannikon joukkuekavalkadi vilisee entisiä liigamiehiä. Seinäjoen Jalkapallokerho on mukana suurella satsauksella tavoitteenaan vain nousu.

Tutummista joukkueista Iisalmen PK-37 vilisee varkautelaisille tuttuja pelaajia yhteydestä jos toisestakin. KuPS:n pelaajayhteistyöseurana iisalmelaiset saavat kesän mittaan käyttöönsä useita KuPS:n liigaringin pelaajia. Viime kaudella Sininuttuja edustivat muun muassa Ilja Venäläinen, Raphael Udah ja kumppanit. Mahdotonta ei ole myöskään Varkaudessa itsestään yhdessä kaudessa kulttihahmon tehneen Samuli Kaivonurmen paluu Varkauteen. Väärän värisessä paidassa.

Joensuun SC Riverball on lohkon joukkueista ainoa, jonka Klubi kohtasi myös viime kaudella. A-lohkosta Valkosiipien seurana pohjoiseen matkustavan ryhmän paletti meni pitkälti uusiksi valmentaja Tommi Piipposen siirryttyä managerin rooliin. Valmennusvastuun peri Markus Ihalainen. Nuori ja innokas valmentaja on saanut valmennettavakseen nuoren ja innokaan joukkueen, kun Riverin viime kauden avainpelaajista maisemaa vaihtoivat muun muassa Toni Tanninen, Mikko Määttänen ja Joona Vartiainen.

Joka viikko siis jotain uutta. A-lohkoon mukavoituneena ja tottuneena siirtyminen pohjoislohkoon kaiveli aluksi. Mutta virikkeellisyydestä ei tule olemaan pulaa. Ja vaihteluhan virkistää.

Entä näkymät Valkosiipien suhteen? Seuran virallisia kilpailullisia tavoitteita kommentoimatta voi yleisö odottaa kaudelta ennen kaikkea läpimurtoja.

Lähes uutena pelaajana Klubi saa mukaansa loukkaantumisten ja armeijan johdosta repaleisen viime kauden pelaanneen Joni ”Russi” Krögerin. Kiitos Kakkosen tasolle kenties poikkeuksellisen taitoreservin, terävän liikkeen ja oikeanlaisen asenteen, pienikokoinen keskikenttäväkkärä on vain askeleen päästä läpimurrosta.

Rutosti fysiikkaa ja kenties hieman itseluottamustakin talven aikana kerännyt Tommi ”Lankku” Lankinen on vain parin alkukauden onnistumisen päässä runsasmaalisesta kaudesta. Aikainen osuma pudottaisi viime kaudella lähes naurettavan suureksi kasvaneen apinan harteilta. Maalipaikkoihin Lankku osaa todistetusti itsensä pelata. Samankaltaisissa asemissa läpimurtoa ajatellen on vasemmalla laidalla viihtyvä Sami Karvonen.

Oman lisämausteensa soppaan tuo hiljattain Joensuun JIPPO:n kanssa solmittu pelaajayhteistyösopimus. Varkaudessa tullaan kesän aikana näkemään useita tulevia divaripelaajia joensuulaisten peräsimeen palanneen Jarmo Korhosen etsiessä kehittyville nuorille pelaajille peliaikaa oman organisaationsa ulkopuolelta.

Ensimmäinen JIPPO-laina nähdäänkin tositoimissa todennäköisesti jo sarja-avauksessa.

Sama joukkue. Uudet pelaajat. Uudet vastustajat. Uusi kesä.

JBK-matsin ennakko luettavissa torstaina.

Klubisti jättää hataran otteluraportointinsa kauden alkaessa virallisille tahoille ja pyrkii tarjoamaan lukijoilleen sitä, mitä perinteiset tiedotuskanavat eivät tarjoa. Eli ottelutunnelmat pelaajien silmin. Lehtien fakkiintunut kiinnostus valmentajien mielipiteitä kohtaan kun on outoa: ne eivät kiinnosta ketään. On vain peli. Ja sitä pelaavat pelaajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti